DÜZCE ÜNİVERSİTESİ’NDEKİ AKRABA ATAMALARI MECLİS GÜNDEMİNDE

SİYASET 24.02.2026 - 18:23, Güncelleme: 24.02.2026 - 18:23
 

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ’NDEKİ AKRABA ATAMALARI MECLİS GÜNDEMİNDE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Düzce Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Talih Özcan, Düzce Üniversitesi’nde kamuoyuna yansıyan akraba atamaları iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı 14 Mayıs 2023 seçimlerinde CHP’den 28. Dönem Düzce Milletvekili seçilen Talih Özcan, göreve geldiği günden bu yana Meclis’te ve Dışişleri Komisyonu’nda yürüttüğü aktif çalışmalarla dikkat çekiyor. Verdiği soru ve araştırma önergeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki katkıları, Genel Kurul ve gündem dışı konuşmalarıyla Düzcelilerin sesi olan Özcan, çalışmalarını sahaya da taşıyor.

  CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan, Düzce Üniversitesi’nde kamuoyuna yansıyan akraba atamaları iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıyarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Son günlerde kamuoyuna yansıyan iddialara göre, Mühendislik Fakültesi’nde Dekanın damadı ile iki kızının akademik ve idari görevlerde bulunduğu, ayrıca rektörün kızının Tıp Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak görev yaptığı ileri sürülmüştü. Günler sonra üniversiteden atamaların mevzuata uygun yapıldığı açıklaması geldi. CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan ise kamu vicdanının rahatlamadığını ve konunun araştırılması gerektiğinin altını çizdi. AKADEMİK LİYAKAT VE FIRSAT EŞİTLİĞİNE AYKIRIDIR Özcan, söz konusu iddiaların kamu kaynaklarının hukuka uygun kullanımı ve liyakat ilkesine bağlılık konusunda ciddi soru işaretleri doğurduğunu belirterek şunları söyledi: “Üniversite yönetimindeki bazı kişilerin birinci derece yakınlarının akademik ve idari kadrolarda görev aldığı yönündeki iddialar kamu vicdanını rahatsız etmektedir. İddialar doğruysa eğer, bu durum akademik liyakat ve fırsat eşitliği ilkelerine aykırıdır. Kamu üniversitelerinde liyakat, eşitlik ve şeffaflık ilkeleri anayasal zorunluluktur. Üniversitelerimizin bilim üreten, adil ve tarafsız kurumlar olması gerekirken, kamu kaynaklarının belirli aile çevrelerine tahsis edilmesi son derece yanlıştır. Maalesef nepotizm ülkemizin kanayan yarasıdır. Kimsenin hakkı, bir başkasına torpille teslim edilemez. Konunun ivedilikle araştırılması ve kamu vicdanındaki soru işaretlerinin giderilmesi elzemdir. Özcan şu soruların cevaplanmasını istedi: 1- Düzce Üniversitesi üst yönetiminde görev yapan kişilerin birinci derece yakınlarının aynı üniversite bünyesinde akademik ve idari kadrolarda görevlendirildiği doğru mudur? Doğru ise kaç kişi, hangi unvanlarla ne kadar süredir görev yapmaktadır? 2- Atamalar yapılırken, puan sıralamasında daha yüksek olan adaylar varken üniversite yönetiminin aile bireylerinin tercih edildiği bir atama olmuş mudur? 3- Düzce Üniversitesi’nde son 5 yıl içinde yapılan akademik ve idari personel alımlarının sayısı nedir? 4- Rektörlük ve fakültelerde göreve getirilenlerin atama/sınav/prosedür süreçlerine ilişkin, idari ve akademik yönetmelik hükümlerine tam uyulduğuna dair bilgi ve belgeler kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? 5- Söz konusu iddialara ilişkin bir inceleme veya denetim başlatılmış mıdır?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Düzce Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Talih Özcan, Düzce Üniversitesi’nde kamuoyuna yansıyan akraba atamaları iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı 14 Mayıs 2023 seçimlerinde CHP’den 28. Dönem Düzce Milletvekili seçilen Talih Özcan, göreve geldiği günden bu yana Meclis’te ve Dışişleri Komisyonu’nda yürüttüğü aktif çalışmalarla dikkat çekiyor. Verdiği soru ve araştırma önergeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki katkıları, Genel Kurul ve gündem dışı konuşmalarıyla Düzcelilerin sesi olan Özcan, çalışmalarını sahaya da taşıyor.
 
CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan, Düzce Üniversitesi’nde kamuoyuna yansıyan akraba atamaları iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıyarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Son günlerde kamuoyuna yansıyan iddialara göre, Mühendislik Fakültesi’nde Dekanın damadı ile iki kızının akademik ve idari görevlerde bulunduğu, ayrıca rektörün kızının Tıp Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak görev yaptığı ileri sürülmüştü. Günler sonra üniversiteden atamaların mevzuata uygun yapıldığı açıklaması geldi. CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan ise kamu vicdanının rahatlamadığını ve konunun araştırılması gerektiğinin altını çizdi.
AKADEMİK LİYAKAT VE FIRSAT EŞİTLİĞİNE AYKIRIDIR
Özcan, söz konusu iddiaların kamu kaynaklarının hukuka uygun kullanımı ve liyakat ilkesine bağlılık konusunda ciddi soru işaretleri doğurduğunu belirterek şunları söyledi: “Üniversite yönetimindeki bazı kişilerin birinci derece yakınlarının akademik ve idari kadrolarda görev aldığı yönündeki iddialar kamu vicdanını rahatsız etmektedir. İddialar doğruysa eğer, bu durum akademik liyakat ve fırsat eşitliği ilkelerine aykırıdır. Kamu üniversitelerinde liyakat, eşitlik ve şeffaflık ilkeleri anayasal zorunluluktur. Üniversitelerimizin bilim üreten, adil ve tarafsız kurumlar olması gerekirken, kamu kaynaklarının belirli aile çevrelerine tahsis edilmesi son derece yanlıştır. Maalesef nepotizm ülkemizin kanayan yarasıdır. Kimsenin hakkı, bir başkasına torpille teslim edilemez. Konunun ivedilikle araştırılması ve kamu vicdanındaki soru işaretlerinin giderilmesi elzemdir.
Özcan şu soruların cevaplanmasını istedi:
1- Düzce Üniversitesi üst yönetiminde görev yapan kişilerin birinci derece yakınlarının aynı üniversite bünyesinde akademik ve idari kadrolarda görevlendirildiği doğru mudur? Doğru ise kaç kişi, hangi unvanlarla ne kadar süredir görev yapmaktadır?
2- Atamalar yapılırken, puan sıralamasında daha yüksek olan adaylar varken üniversite yönetiminin aile bireylerinin tercih edildiği bir atama olmuş mudur?
3- Düzce Üniversitesi’nde son 5 yıl içinde yapılan akademik ve idari personel alımlarının sayısı nedir?
4- Rektörlük ve fakültelerde göreve getirilenlerin atama/sınav/prosedür süreçlerine ilişkin, idari ve akademik yönetmelik hükümlerine tam uyulduğuna dair bilgi ve belgeler kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
5- Söz konusu iddialara ilişkin bir inceleme veya denetim başlatılmış mıdır?
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haber380.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.