AKÇAKOCA’YI YAKINDAN İLGİLENDİREN HABER
AKÇAKOCA’YI YAKINDAN İLGİLENDİREN HABER
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, uygun görülen kıyı ve sahil şeritlerinde bakım, onarım, güvenlik, temizlik ve benzeri işletme uygulamalarını yürütebilecek. Düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, uygun görülen kıyı ve sahil şeritlerinde bakım, onarım, güvenlik, temizlik ve benzeri işletme uygulamalarını yürütebilecek. Düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kıyı ve sahil şeritlerinin kullanımına ilişkin yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, belirlenen kıyı alanlarında bakım, onarım, güvenlik ve temizlik işlemlerini gerçekleştirebilecek. Düzenlemeyle işgallerin ve tahribatın önlenmesi, plajların amaç dışı kullanımının azaltılması ve vatandaşların kıyılardan yararlanmasının sağlanması hedefleniyor.
KIYI VE SAHİL ŞERİTLERİNDE YENİ DÜZENLEME
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Düzenlemeyle Bakanlığa, belirli kıyı ve sahil şeritlerinde bakım, onarım, güvenlik, temizlik ve benzeri işlemleri yürütme imkanı getirildi.
HANGİ KIYI ALANLARINI KAPSAYACAK?
Değişiklik, Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik ile onaylı imar planı hükümlerine uygun kıyı alanlarını kapsıyor.
Bakanlık tarafından uygun görülen kıyı ve sahil şeritlerinde yeni uygulamalar hayata geçirilebilecek.
BAKANLIK DA İŞLEMLERİ YÜRÜTEBİLECEK
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, uygun görülen kıyı ve sahil şeritlerinin bakım, onarım, güvenlik, temizlik ve benzeri işletme uygulamalarına ilişkin işlemler farklı kurumlar tarafından yürütülebilecek.
Belediyeler ve mahalli idare birliklerinin yanı sıra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili birimleri de bu işlemleri gerçekleştirebilecek.
KIYI ALANLARI PROTOKOLLE KİRAYA VERİLEBİLECEK
Düzenlemeyle Bakanlığın merkez teşkilatına, döner sermaye işletmesi müdürlüğüne bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar ile bunların iştiraklerine de imkan tanındı.
Söz konusu kıyı alanları düzenlenecek protokol kapsamında bu yapılara kiraya verilebilecek.
KIYILARIN HALKIN ORTAK KULLANIMINA AÇIK OLMASI HEDEFLENİYOR
Yeni düzenlemenin temel amaçlarından biri kıyıların Anayasa'da yer aldığı şekilde halkın ortak kullanımına açık tutulması olacak.
Kıyıların kamu yararına kullanılmasının sağlanması ve bu alanların daha planlı hale getirilmesi hedefleniyor.
İŞGALLERİN ÖNLENMESİ AMAÇLANDI
Düzenlemeyle belediyelerle protokol düzenlenemeyen alanlarda ortaya çıkan işgallerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Bu işgaller nedeniyle kıyı alanlarında meydana gelebilecek tahribatların da engellenmesi hedefleniyor.
Bakanlık gözetiminde yürütülecek işlemlerle kıyı ve sahil alanlarının daha kontrollü şekilde kullanılması planlanıyor.
PLAJLARIN AMAÇ DIŞI KULLANIMI AZALTILACAK
Bakanlık gözetiminde gerçekleştirilecek çalışmalar kapsamında plajların amaçları dışında kullanılmasının azaltılması da hedefleniyor.
Kıyı alanlarındaki kullanımın belirlenen amaçlar çerçevesinde gerçekleştirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılabilecek.
DUŞ, GÖLGELİK VE SOYUNMA KABİNİ GİBİ İHTİYAÇLAR KARŞILANACAK
Düzenlemeyle kıyı alanlarında yapılması zorunlu ticari üniteler ile vatandaşların ihtiyaç duyduğu bazı alanların oluşturulmasına da imkan sağlanacak.
Bu kapsamda duş, gölgelik, soyunma kabini ve seyyar tuvalet gibi ihtiyaçların karşılanması amaçlanıyor.
KORUMA-KULLANMA DENGESİ GÖZETİLECEK
Yeni uygulamalarla kıyıların amaç dışı kullanımının önüne geçilmesi hedeflenirken, doğal yapının korunması da esas alınacak.
Kıyı alanlarının doğal yapıları tahrip edilmeden koruma-kullanma dengesi gözetilecek.
Bu sayede vatandaşların plaj ve sahillerden yararlanmasının sağlanması, kıyıların ise kamu yararına ve daha planlı biçimde kullanılması amaçlanıyor.
İstanbul Ticaret Gazetesi –
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

