Şerifali Karanfil Bir Uyarıda Bulundu.
Şerifali Karanfil Bir Uyarıda Bulundu.
Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Şerifali Karanfil Bir Uyarıda Bulundu.
Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Şerifali Karanfil Bir Uyarıda Bulundu.
Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Şerifali Karanfil uyarısında şunları söyledi. Kurban Bayramında Ülkemizde büyük bir kısmı Kurban Bayramının ilk günü olmak üzere 4 gün boyunca yaklaşık 3 milyon 500 bin kurbanlık hayvan kesilmektedir ki bu ülkemizin hayvan varlığının % 5’idir. Bunlardan yaklaşık 1 milyon adedi büyükbaş, 2 milyon 500 bin adedi küçükbaş hayvandır.
2025 yılında ilimizdeki kurbanlık hayvan varlığı ve hayvan hareketlerine baktığımızda ki ilimize son günlerde şehir dışı kurbanlık hayvan girişi yok diyeceğimiz kadar azdır,11000 adet büyükbaş,3000 adet küçükbaş hayvan kesileceğini tahmin etmekteyiz. Hayvan hareketlerinin kontrollü ve il içi kurbanlık hayvan varlığımızın yeterli olması sebebiyle şap benzeri hastalıklar görülmemiş olup pazarlarımız da açık kalmıştır. Yıl boyunca gıda amaçlı kesilen hayvan sayısının yaklaşık %25’inin kurban zamanı kesilmektedir.
Ülkemiz hayvancılığının durumu, üreticilerimizin artan maliyetler karşısındaki direnme güçlerinin durumu ve hatta 1-2 yıllık kurbanlığa verdikleri emekleri hatırlanarak, yerli üretim sektörünü olumsuz etkileyen yurt dışı vekalet ile kurban kesilmesi durumu ki ekonomik karşılığının toplam kurban ekonomisinin yarısına yaklaştığı dikkate alınarak ciddi anlamda tekrar gözden geçirilmeli. Bu duyarlılığın ötelenmesi ilerleyen yıllarda hayvancılığımızı daha da zora sokacaktır.
Bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakli esnasında insan sağlığı, hayvan sağlığı, refahı ve çevre ile ilgili tedbirleri almak zor da olsa ihmal edilmemelidir.
Kurbanlı hayvanların kulak küpelerinin, pasaportlarının, Veteriner Sağlık Raporlarının olmasına dikkat edilmelidir.
Kurbanlık hayvan seçiminde hayvanlar sağlıklı olmalarına dikkat edilmelidir. Bu anlamda kurbanlık hayvan satışlarının Mahalli İdarelerce izinli satışlarına müsaade edildiği hayvan pazarlarından, hayvan borsalarından ya da Veteriner Hekim kontrolündeki ahırlardan alınmasına özen gösterilmelidir. Sağlıklı bir hayvanın bakışları canlı, tüyleri parlak ve yatık, besi kondüsyonu iyi, ağız ve burun akıntısı olmayan hayvanlar olduğunu unutmamalıyız. Yeni doğum yapmış hayvanlar kurban edilmemeli, dişi hayvanların Veteriner Hekim tarafından gebelik kontrolleri yapılmış hayvanlar olmasına dikkat etmeliyiz. Dişi hayvanları mümkün olduğunca kesmemeli, ya da kurban bir fırsat bilinerek damızlık özelliği kaybolmuş dişiler kesilerek verimli hayvanlar muhafaza edilmelidir.
Kesim öncesi hayvanlara iyi davranılmalı, eziyet çektirilmemeli, duygusal davranılmalı en az kesimden önceki altı saat yem verilmemeli, su tüketmelerine izin verilmelidir. Kesim öncesi hayvanlar dinlendirilmeli, eziyet görmüş ya da yorgun hayvanların etlerinde glikojenin azaldığı pH nın düşüp etin lezzeti ve dayanıklılığının olumsuz etkilendiği unutulmamalıdır. Kesim işlemi esnasında Veteriner Hekim kontrolündeki hijyenik kesim yerleri tercih edilmeli, kesimin gırtlak, atardamar-toplardamar ve nefes-yemek borusu ile birlikte olmasına özen gösterilmeli, kesim esnasında omuriliğin kesilmemesine dikkat edilmelidir ki erken kesilen omurilik nedeni ile kanın yeterince vücuttan atılamaması ile birlikte etin kalitesi ve dayanıklılığının kaybolacağı unutulmamalıdır.
Kesimde görev alacak kasap ve yardımcı personellerin sağlık kontrolleri yapılmalı, önlük, çizme, bone, maske ve eldiven kullanılmasının sağlanması hijyen tedbiri olarak görülmelidir. Ayrıca kesimin Kurban Bayramının tüm günlerine yayılarak randevulu ve vardiyalı olması tedbirlerimizi daha güçlü kılacaktır. Kesim alanlarında el dezenfektanları, sabun ve temiz su bulunması sağlanmalıdır. Ayrıca kurbanlıkları en az kişi ile yatırma teknikleri kaza risklerini azaltacaktır.
Bu bayram meteorolojik verilere baktığımızda 25-30 derece olan bayramdaki hava ısısı, riskleri artırmaktadır. Bu nedenle sabahın serin saatlerinde kesimin planlanması etimizi daha sağlıklı ve güvenli hale getirecektir. Kesim sonrası iç organlar özellikle patlatılmadan dışarı çıkartılması işleminin 30 dakikayı geçmemesine önem verilmeli, sindirim sistemi içerisinde insanlarda enfeksiyon yapan hastalık etkenlerinin bulunduğu unutulmamalıdır.
Et ve et ürünleri bakteri üremesi için uygun ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 1 saatte milyar rakamlarına ulaşabildiği unutulmamalı. Bu da bize hafif bakteri yüklü bir etin bir gecede dahi insan sağlığını nasıl olumsuz etkileyebileceği konusunda fikir vermekte, bu nedenle muhafaza şartları önem arz etmektedir.
Kesim sonrası kurban etleri parçalar halinde güneş görmeyen serin(14-15 derece) bir yerde 5-6 saat et ısısının düşmesi için bekletilmeli, daha sonra üst üste gelmeyecek şekilde buzdolabına kaldırılmalıdır. Bu etlerin buzdolabında 5-6 günlük ömürlerinin olduğu unutulmamalı, aynı şartlarda kıymanın ömrünün 3 gün olduğu, uzun süreli muhafazanın -18 derecelik derin dondurucularda olabileceği unutulmamalıdır.
Sonuç olarak insanlarda görülen hastalıkların %60’ının gıda kökenli, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin %90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklandığı düşünüldüğünde yetkili idarelerce hijyenik kesim yerleri oluşturulmalı, Kurban Bayramında kesilen hayvanların kesimden önce ve kesimden sonraki muayenelerinin Veteriner Hekimler tarafından yapılması sağlanmalıdır.
Atıkların itlafı için yerel idarelerce tedbirler alınmalı, ihmal eksikliğinin çevre sağlığını tehdit edebileceği, hatta sporlu-dirençli bakteri bulaşı durumunda on yıllara varan potansiyel hastalık ihtimali göz ardı edilmemelidir.
Bu vesile ile Kurban Bayramınızı kutlar saygılar sunarım.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.