TEKSTİL EKONOMİK KALKINMANIN LOKOMOTİFİ

Tekstil ve hazır giyim sektörünün oluşturduğu istihdam olanakları, kazandırdığı döviz geliri ve ürettiği katma değerli ürünler ile ekonomik kalkınma alanında lokomotif bir sektör olarak niteleyen Öğr. Gör. Gülden Abanoz, Türkiye’deki tekstil ve hazır giyim sektörünün avantajlarını yüksek üretim kapasitesi, hammadde olanakları, ülkemizin endüstrideki deneyimi ve coğrafi konumu, teslimat süresinin kısalığı, kaliteli ve esnek üretim, uygun maliyet ile ürün çeşitliliği olarak sıraladı.
Ülkemizin ihracat ve üretim içerisindeki yüksek payı nedeniyle tekstil ve hazır giyim sektörünün sahip olduğu büyük önemi vurgulayan Öğr. Gör. Abanoz, hazır giyimde; katma değeri yüksek, kaliteli, moda ve markalaşmaya yönelik ürünler üretilebilmesi için AR-GE çalışmalarının önemli olduğunu söyledi.
Düzce Meslek Yüksekokulu Tekstil Teknolojisi Programından mezun olan öğrencilerin sadece Düzce’de değil tüm Türkiye’de, özellikle de İstanbul’daki tekstil alanında faaliyet gösteren firmalarda önemli pozisyonlarda istihdam edildiğini ifade eden Gülden Abanoz, bölüm hocaları tarafından tekstil ve hazır giyim işletmelerinin talepleri doğrultusunda üretim, verimlilik, iş doyumu, aidiyet, iletişim gibi konularda danışmanlık yapılabildiğini belirterek, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ile bir proje kapsamında “Düzce’de Tekstil Sektörünün Durumu ve Geleceği” ile ilgili bir çalışma yapılacağının da altını çizdi.
Öğrencilerin tekstil ve moda konusunda yaptığı çalışmalardan bahseden Abanoz, “Aldıkları teorik ve uygulamalı dersler çerçevesinde öğrencilerimiz kendi özgün tasarımları için bir tema belirliyorlar. Örneğin sevdikleri bir nesne, bir film veya etkilendikleri bir olaydan yola çıkarak, tasarımcının ilham kaynağı olan, hikâye-renk panosu hazırlayarak giysi modelleri geliştiriyorlar. Üretim amaçlı bir model seçilerek vücut üzerinden alınan ölçülerle kalıbını hazırlayıp modele uyguluyorlar, modele uygun malzemelerin araştırmasını yapıyorlar. Bu malzemeler ile kendi hazırladıkları ölçülere uygun giysiler üretiyorlar. Bunun yanı sıra kumaş dışındaki malzemelerle, özellikle atık malzemeleri kullanarak özgün giysi tasarımlarıyla ilgili çalışmalar gerçekleştiriyorlar” dedi.
Görsel ve yazılı basını, televizyon, dergi, internet ve moda defilelerini izleyerek öğrencilerin yenilikleri takip ettiğini söyleyen Öğr. Gör. Gülden Abanoz, “Bölüm hocalarımız Öğr. Gör. Çiğdem Dursun Çalışan ve Öğr. Gör. Filiz Dursun’un gayretleri ile imkânlarımız ölçüsünde öğrencilerimizi İstanbul moda haftası kapsamındaki etkinliklere, modacıların özel defilelerine ve hazır giyim fuarlarına götürerek, desteklemeye gayret ediyoruz” şeklinde konuştu.
Düzce’de bulunan tekstil-hazır giyim işletmelerindeki konusunda uzman yetkililer ile iletişim halinde bulunduklarını ifade eden Abanoz, tekstil işletmelerine teknik geziler yapıldığını, sektör temsilcilerinin davet edilerek öğrencilerle söyleşiler ve seminerler düzenlediklerini ifade etti.