ARICILIĞIN ÖNEMİ VURGULANIYOR

 İlimiz hayvancılık sektörü içerisinde önemli bir yere sahip olan arıcılık, kovan varlığı ve bal üretimi bakımından da ülkemizde üst sıralarda yer almaktadır. 60.000 adet kovan varlığı, 540 ton bal üretimi ile insanımıza değerli bir besin maddesi sunmasının yanında, arıların bitkilerin polinasyonunda oynadığı rol ile milli ekonomiye ciddi katkı sağlamaktadır.

            İlimizde mevcut 700 arı işletmesi olduğunu belirten İl Müdürü V. Necdet ÇİÇEK “ Yaşamın devamlılığı için arıların ve diğer tozlayıcıların katkıları insanlık ve dünyamız için büyük önem taşımakta olup, bu konuda kamuoyunda bir farkındalık oluşturulması amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca 20 Mayıs tarihi Dünya Arı Günü olarak ilan edilmiştir. Başta Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği, Gölyaka ve Yığılca Bal Üreticileri Birliği olmak üzere tüm arıcılarımızın Dünya Arı Gününü kutluyorum.” dedi.

            Dünya Arı Günü vesilesi ile İl Müdürlüğümüzce Yığılca Bal Üretici Birliği ve Ana Arı Islah Proje sahasında inceleme ve değerlendirmelerle bulunulmuştur.  İl Müdürlüğümüzün Düzce Üniversitesi ve Düzce Arı Yetiştirici Birliği ile ortaklaşa yürütmekte olduğu çalışmalar sonucunda ülkemizin gen kaynağı olduğu tespit edilen Yığılca arısının ayrı bir ekotip olduğu ortaya konulmuştur. Yığılca arısının tescil edilmesi amacıyla öncelikle bölgesinde koruma altına alınması ve ıslah çalışmalarının yürütülmesi için 27.09.2017 tarihinde Bakanlığımızca Yığılca ilçe merkezli 15 km yarıçaplı alan izole bölge olarak kabul edilmiş olup, bölgeye proje haricinde kovan girişine izin verilmektedir.

            Yığılca İlçemizdeki arı ekotipinin tescil çalışmalarına ve damızlık ana arı üretimine destek olmak için “Ana Arı Üretim Projesi” uygulanarak ana arı üretiminde materyal olarak kullanılması amacıyla Düzce İli Yığılca bal arısı ekotipinin üretiminin arttırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla Yığılca arı ekotipinin genel genetik özelliklerini taşıyan kolonilerden 200 adetlik bir sürü oluşturulmuş ve damızlık ana arı üretimi için uygulanacak ikinci bir projenin alt yapısı oluşturulmuştur. Bölgede faaliyet gösteren arıcılar projeye dahil edilmiş ve nihayetinde bölgede ana arı üretimin arttırılması için ana arı üretim malzemeleri temin edilerek bölge arıcısının kullanımına sunulmuştur.