ALİ HAYDAR GÖREN 'DEN UYARI

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, geçen yıl, bazı bölgelerde, başlangıçta tahmin edilen rekolteden yüzde 40-50'ye yakın kayıpların yaşandığını belirterek, "Bunları araştırdığımızda bahçe zararlıların hem çiçekten meyveye geçiş hem de meyvenin oluşum aşamasında anormal derecede artmış olduğunu gördük. Maalesef üreticilerimizin çeşitli sebeplerle zararlılarla mücadeleyi yapmamaları ve yapamamaları nedeniyle ciddi verim kayıpları söz konusu oldu. Bu yılki rekolteyi göz önünde bulundurduğumuzda, aynı durum devam ederse 1 milyar dolara yakın gelir kaybı söz konusu." dedi.

Sevinç, öte yandan Gürcistan'dan bütün dünyaya bulaşan kahverengi kokarcanın Türk fındığının sonunu getirebileceği uyarısında bulundu.

"15 kuruşluk ilaçların kullanımı bu sıkıntıdan kurtulmaya yeter"

İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören de 2 yıl önce düzenlenen basın toplantısının ardından külleme hastalığıyla mücadelenin çok etkili olduğunu ve 300 milyon dolara yakın kaybın önüne geçildiğini söyledi.

Gören, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sadece bir fındık kurdu böceği 200 adet, bir yeşil kokarca böceği ise 250 adet fındık meyvesine zarar verebiliyor. Mantar kaynaklı bir hastalık olan külleme ise miktar ve kalite kaybına yol açıyor. Fındıkta lider üretici ve ihracatçı olan ülke olarak fındık kurdu, yeşil kokarca ve külleme gibi sorunlara karşı bilinçli mücadele yapmamız gerekiyor. Bunu başarmayı ve ürün kalitesini daha da artırmayı istiyoruz."

Dekar başına verim düşük

Türkiye’de dekar başına verim ortalamasının 80-90 kg iken, İtalya’da bu oranın 150-160 kg, Gürcistan’da 180-220 kg ve ABD’de  260-280 kg civarında olduğunu aktaran Gören, Türkiye'de bazı alanlarda iyi tarım tekniklerini uygulamak suretiyle, şu anda dahi dekarda 250-300 kg fındık üretebilen üreticilerin bulunduğunu anlattı.

Fındık kurdu, yeşil kokarca ve külleme hastalıkları ile mücadelenin fındık üretimi için büyük önem taşıdığının altını çizen Gören, kilogram başına 15 kuruşluk tarım ilaçlarının kullanımının bu sıkıntıdan kurtulmaya yeteceğini kaydetti.

Çiftçi Haber