OTOKAR VE TÜRK TRAKTÖR’DE LOKAVT KARARI

Türkiye'de 130 bin işçiyi ilgilendiren ve Sakarya'da da Otokar, Türk Traktör gibi 6 fabrikayı kapsayan Metal İşkolu Toplu Sözleşme süreci görüşmeleri olumsuz sonuçlanmış ve iş kolundaki Birleşik-Metal İş ,Türk Metal ve Çelik-İş Sendikaları grev kararı almıştı. Bunun ardından işveren sendikasından(MESS) lokavt kararı geldi.
Metal iş kolunda 130 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi sürecinde Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş’in ‘2 Şubat’ta greve çıkıyoruz’ demesi sonrası MESS’ten lokavt kararı geldi.
23 Ocak akşamından bu yana KAP’a açıklamada bulunan Aygaz, Türk Traktör, Tofaş, Ford Otosan, Karsan, Otokar ve Arçelik Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) lokavt kararı aldığını ve grev uygulamalarına göre belirlenecek lokavt tarihinin daha sonra şirketlere bildirileceğini duyurdu. Lokavt kararlarına sözleşme kapsamındaki diğer şirketlerin de katılması bekleniyor.
NE OLMUŞTU?
İşçi sendikaları Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş ile patron sendikası MESS arasında 1 Eylül’de başlayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkandı. Bun ardından İşçi sendikaları ardı ardına grev kararlarını iş yerlerine asarak 2 Şubat'ta greve çıkacaklarını duyurmuştu.Hatta DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikası herhangi bir nedenle grev yasaklanmaya kalkışılırsa Uluslararası Sözleşmelerden doğan haklarına dayanarak bu yasağı tanımayacaklarını açıklamıştı.

Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası 2 yıllık sözleşme ile yüzde 38 zam istiyor. Hak-İş’e bağlı Çelik-İş’in sözleşme taslağı ile Türk Metal’in taslağı arasındaki tek fark Çelik-İş’in Türk Metal’in saat ücretine istediği seyyanen artışın 0.5 kuruş daha fazlasını talep etmesi.
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ise 2 yıllık sözleşmenin yanı sıra öncelikle en düşük saat ücretinin 9 liraya çıkarılmasını istiyor. Ortalama ücret olarak yüzde 30,47’yi bulan teklifin, ilk altı ay için ücret karşılığı 695 lira.
MESS NE TEKLİF ETTİ?
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ise yaptığı açıklama ile 3 yıllık sözleşmenin kırmızı çizgileri olduğunu söyledi ve yüzde 3,2 zam teklifinde bulundu.
Sendikalarla yaptığı görüşmede yüzde 38 zam talebine karşı teklifini 3,2'den 6,4'e yükseltti. İşçiler bu durumu öfkeyle karşılamış ve grev çağrısı yapmıştı.

LOKAVT NEDİR?
Genel anlamda lokavt, toplu iş uyuşmazlıklarında işverenlerin işçi tarafına isteklerini kabul ettirebilmek için işçileri topluca işten uzaklaştırmalarıdır. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 59. maddesinin 1. fıkrasında lokavt, “işyerinde faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda, işveren veya işveren vekili tarafından kendi teşebbüsü ile veya bir işveren kuruluşunun verdiği karara uyarak işçilerin topluca işten uzaklaştırılması” şeklinde tanımlanmıştır.

KAYNAK: Medyayazar, Evrensel