Kabotaj ve Akçakoca

 

Türk karasularında her türlü denizcilik işlerini Türk vatandaşlarına tahsis eden ve yabancıların kabotaj hakkına son veren Kabotaj Kanunu kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi.

Kabotaj, bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslararası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.

Karadeniz’e kıyı Akçakoca tarihinde 6 adet tahta iskelesi  vardı,bunlardan Çuhalı çarşısında bulunan 2 büyük iskele vardı.Buradan Orman ürünleri ve Kurtuluş savaşında Mühimat sevkiyatı ile  en işlek deniz sahilinden  biridir.. Kabotaj bayramı  Akçakoca’da ilgi ile izlenir,yakın çevrelerden bu kutlamayı izleyenler gelirdi.Son yıllarda yaşanmayan bu kutlamalar bayramın sade ve buruk kutlamasına nedn olmaktadır.Şunu unutmayalımki bu kapsamda 1 Temmuz Denizcilik Bayramı kutlamaları kent için anlamı çok önemlidir.