(Görüntülü) KABOTAJ BAYRAMINDA EN BÜYÜK ÖDÜLÜ GÖKHAN KÜÇÜK ALDI

 

Akçakoca’da  1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93. Yıl dönümü, etkinliklerle kutlandı.  

Akçakoca’da  1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93. Yıl dönümü , Saat 16.00’da Kaymakamlık tören alanında başlayan programa ilçe protokolü katılırken,Düzce protokolundan hiç kimsenin yer almaması etkinliklere gölge düşürdü.Bu etkinliklere yıllardır İl Turızm ve İl spor müdürlüğünün ve Valilin bu etkinliklere katılmaması dikkat çekmeye devam ediyor. Kaymakamlık önündeki Atatürk Anıtında, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı’na Kaymakam Yasin Öztürk Başkanlığı’nın tarafından çelenk sunumu gerçekleştirildi.Daha sonra  Kaymakam Yasin Öztürk, ve Belediye başkanı Okan Yanmaz beraberindeki protokol mensupları ile birlikte iskeleden denize çelenk bıraktılar.Batı Karadeniz Bölge Komutanlığına bağlı 301 Bot güvenliğinin önderliğinde başlayan  Deniz yarışlarına geçildi. Yarışlar öncesinde saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması sonrasında Kaymakam Öztürk burada günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı.

 "1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 93. Yıldönümünün ülkemiz ve tüm denizcilerimize şahsım ve bakanlığım adına hayırlı olmasını diliyorum. Ülkeler arasındaki ilişkiler ve olayların gelişmesi incelendiğinde, denizcilik faaliyetlerini ilgilendiren pek çok olay ile karşılaşılır. Bunun sebebinin gelişen teknolojinin artırdığı ticaretin küreselleşmesi ve dünya ticaretinin yüzde 95 oranında deniz yoluyla gerçekleşmesidir. Deniz taşımacılığı demiryolu taşımacılığından 3.5 kat, kara taşımacılığından ise 7 kat daha ucuz olduğu düşünülürse deniz taşımacılığına ne kadar önem verilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır. 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu, Türkiye Limanları ve sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle Türk vatandaşları ile Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı belirtilmiş ve yaklaşık 351 yıldır süre gelen yabancılara verilen imtiyazlar sona erdirilmiştir. Bu kanun ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmiş aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de bir dönüm noktası olmuştur" şeklinde konuştu.

 

Etkinliklerden notlar

İlkönce Yıldızlar 100 metre karışık Yüzme  yarışlarına geçildi,bu yarışta tek bayanla katılan bir yüzücü denizde fenalık geçirince Jet Ski ekibi olaya müdahele ederek kadın yüzücüyü sahile çıkardı.Bayan yüzücü olaydan sonra kendisinin üzerine bir erkek yüzücünün geldiğini ve kendisini engellediği için suyun içinde bir an panik yaşadığını ve çok korktuğu için suyun üstünde kaldığıni yüzmeye devam ettiğini ifade etti.Bu sırada olaya sağlık ekibi 112 yetkililer tarafından çağrıldı,fakat etkinliklerde Ambülans olmayınca yarışmalara gölge düştü,Olay mahaline çok geç gelen sağlık ekibine vatandaşlar tepki gösterdi.

Yarışmalarda dikkat çeken bir hususta ilk defa deniz bayramı etkinlikleride Bilek güreşlerinin olması idi.Yarışmalarda ençok ilgi gören yağlı direk yarışlarda yaşandı,Akçakoca’nın yağlı direk ustaları Erkan ve Gökhan yine sahneye çıktılar,20 kişi ile katılım yapılan ve 35 dakika süren yarışmada Gökhan Küçük yine Yağlı direk Bayrak kapma yarışında birinci oldu.Küçük böylece Sami Tuzcu,İsmail Şen den sonra 3 kez Yağlı direği alarak en çok yağlı direk yarışlarında adınıyazdırmayı başardı.Diğer yanda her yıl yapılan Ördek yarışlarına Dohaycan derneğinin itirazı nedeni ile ilk defa bu yıl Ördek yarışı olmadı.Yüzme yarışlarına ilgi gösretilmezken,bayanlarında katılım  göstermemesi dikkat çekti,.Sandal yarışlarında ise ilk defa bu yıl Hasançavuş köyün yarışmalara katılması dikkat çekerken,yılların şampiyonları Ayazlı,Osmaniye,HacıYusuflar mahallesinin bu etkinliklerde çok zayıf kalmasıda dikkatlerden kaçmadı.Akçakoca da bulunan spor kulupleri adına bu etkinliklere katılım olmayınca bayram çok sönük geçtiği görüldü.İskele girişindeki Protokol meydanının Emniyet tedbirlerinin  yatersiz kalması ve vatandaşların izdiham yapması yüzünden bazı vatandaşlar bu olaya tepki gösterirken,Yağlı direk yarışında alınan Emniyet tedbirleri alkışı hak etti. Yağlı direk yarışlarında eskiye nazaran katılımın çok az olmasıda dikkatlerden kaçmadı.İlk defa çok az bir katogoride yapılan yarışmalarda,İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğünden edilinen bilgilere göre yarışlarda dereceye giren sporcuların verilen ödüllerin toplam maaliyet 7500 Bütçe olduğu öğrenildi. Yılların deneyimli 2000 metre yüzücüsü Osmaniye mahallesinden Hamdi Abanoz  uzun mesafe yarışı olmadığından 200 metre yarışına katılmak zorunda kaldı.Oğlu Mert ise 100 metrede birinci olmasıda dikkat çekti. Hasançavuş gençleri yarışmalara çok düzenli bir şekilde katılmaları bayrama çok ilgi göztermeleri ve takım formaları ile çıkmaları alkış alırken,Hasançavuş köyü gençleri de yarışmalara birinci gelen köyü yarışmacıları iskeled maytap yakarak yarışmalara renk katması alkışı hak eden taraf oldu. Tören merasimine Annesinide tören alanına getiren Abanoz aldığı ödülleri Annesine armağan etti.Yarışmaların sonunda Tören merasimi yapılarak dereceye giren yarışmacılara plaket,madalya,kupa ve para ödülleri verildi

 

 Yüzme yarışlarında

100 Metre Yıldızlarda:

1-Mert Abanoz

2-Batuhan Yomra

3- Gökmen Melih Kutluata

200 Metre

1-Ceyhun Yomra  

2-Hamdi Abanoz

3-Ali Örs

Bilek Güreşi

70-80 Kilo

1-Kerem Kurt

2-Kerem Çakmak

80-90 Kilo

1-Alparslan Hacıdursunoğlu 

2- Ahmet Kürşat Hacıdursunoğlu

90 kilo üzeri 

2-Serdar Kibar

2-Dinçer Akgün

Sandal Yarışları

Tek Sandal

1-Ayazlı Bedirhan Yılmaz

2-Çuhallı Çarşı Furkan Uygun

3- Paşalar köyü

4 Tek Sandal 

1-Kara Burun Gençlik

2-Ayazlı Mah.

3-Ayazlı Mah.Kültür Dayanışma Derneği 

6 Tek Sandal

1-Karaburun Gençlik 

2-Paşalar köyü

3- Ayazlı Mah.Kültür Dayanışma Derneği 

Halat Çekme 

1-Fitbulls TEAM

2-Pasaj Gençlik

Yağlı Direk 

Gökhan Küçük

 

İşte Dereceye girenlerin para ödülleri