(Görüntülü) Altunçay Köyünde Şeker Kamışı Pekmezi

 

Düzce ' nin Akçakoca ilçesine bağlı Altunçay köyünde organik olarak yetiştirilen şeker kamışlarını pekmez haline getiren Fatma Güven,Kadriye Koşan,Hanife Devrim   , pekmezi yöresel bir ürün yapmak istediklerini belirttiler


Akçakoca Altunçay köyünde şeker kamışından pekmez yapan köylü kadınları , mineral ve vitamin bakımından zengin olan şeker kamışını kendileri yetiştirip pekmez haline getiriyor. Eski  bir kültürü yeniden yaşatmaya başlayan Güven, Koşan,Devrim  aileleri tüm bireyleri doğal ve katkısız, geleneksel yöntemle yaptıkları organik şeker kamışı pekmezini şifa niyetine üretiyor.
Tamamen el emeği ile hazırladıkları şeker kamışının binbir derde deva olduğunu söyleyen Fatma Güven, pekmezi özellikle öksürük ve kemik erimesi rahatsızlığı olanlara tavsiye etti. Uzun uğraşlar sonucunda ortaya çıkardıkları pekmezi nasıl yapdığını anlatan Fatma Güven, şöyle konuştu: “Şeker kamışlarını tarlamızda yetiştiriyoruz. Kamışları büyüyüp tepesinde tohum olduğu zaman pekmez yapımı için kabuğunu soyup bağlayıp top halinde getiriyoruz ve şeker kamışının işlendiği motorun içine veriyoruz. Orada sıkıp, süzeriz.. Kendi imkanlarımızla ipek elekten ve tülbentte 4 kez süzdükten sonra yaklaşık 8 saat kaynattıktan sonra şişeleriz.100 litre sudan 15 kilo pekmez çıkıyor. Yüzde 80 ' i buhar halinde gidiyor” dedi.

Şeker kamışı pekmezi; öksürük, astım, damar sertliğine iyi geliyor; vücudun potasyum, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi ihtiyaçlarını gideriyor.