Fındıkta Aracı kazanıyor

ARACI MALİYETLERİ YÜKSEK
Yaklaşık 450 bin çiftçi tarafından yılda 710 bin hektarlık alanda yapılan üretimle dünyanın fındık ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan Türkiye, ürettiği fındığın yüzde 85’ini ihraç ediyor. Çiftçilerin ailesi başta olmak üzere yaklaşık 2 milyon kişinin geçimini sağladığı fındık üretiminde ise aracı maliyetleri hem üreticiyi hem de son tüketiciyi zor durumda bırakıyor. Çiftçiden 15 TL’ye alınan fındık, işlenerek marketlerde 100 TL’ye kadar satılıyor.
 
ÜRETİCİ İSYAN ETTİ
Üreticiler, açıklanan taban fiyatın dahi altında satış yapmaya zorlanırken FİSKOBİRLİK tarafından yapılan açıklamalarda, piyasa fiyatının üstünde satın alma yapılacağı açıklansa da taban fiyatın altında seyreden piyasa sebebiyle üretici hayal kırıklığına uğradı. Fındığın maliyetine göre açıklanan 17 TL taban fiyata rağmen 15 ila 15 Lira 50 kuruş olarak işlem gören fındık fiyatları üreticiyi isyan ettirdi. Aracıların maliyeti katladığını belirten üreticiler, aracılar sebebiyle üreticinin fındığını iyi fiyata satamadığını ve tüketicilerin en az 3 kat daha pahalıya fındık tükettiğini belirtti.
 
EN AZ 3 KAT ARTIYOR
Ülkemizin en değerli üretim kaynaklarından biri olan fındık, bahçeden toplanıp markette satışa sunulana kadar birkaç evreden geçiyor. Tüccardan başlayan kar koyarak satış sırasıyla kırıcı, kavurmacı, tekrar tüccar ve firma olarak devam ederken paketlenen fındık tekrar aracı bir toptancıya geldikten sonra marketlere gönderiliyor. Yani üretici, marketten 1 kilo fındık almak istediğinde 7 kez el değiştiren fındığın fiyatı en az 3, en fazla ise 6 kat artıyor. Bu artış sebebiyle vatandaş mağdur olurken güçlükle ayakta duran üreticiden fındığı alan tüccar ya da firmalar en büyük parayı kazanıyor.
 
 Haberlisn .com