DÜZCEDE BİSİKLET YOLLARI İLE BİR ÇALİŞMA


1- Düzce’nin İstanbul istikametinden girişinden itibaren iki bisiklet yolu ile Düzce şehrinin ana yollarının dışından geçebilme imkanı vardır.
A- Gümüşova ilçesinin kuzey kesimindeki az eğimli yamaçlarından, Cumayeri ilçesine geçilebilinir. Oradan Dokuz Değirmen istikametine gidilir. Burada rafting etkinliği sürekli yapılmaktadır. Melen köprüsünden sağa dönüldüğünde ise Avlıyan köyü içinden geçerek, tepe köyü yolu ile Çilimli ilçesine ulaşılır. Buradan yine yola devam edilerek Vakıf Köyü ve Konuralp beldesine ulaşılır. Burada tarihi harabeler ve su kemerleri ziyaret edilir. Burada bisiklet yolu ikiye ayrılır.
aa- kuzey istikametine doğru gidilirse Boğaz içi beldesinden yola devamla Şifalı su mevkisinden eski yola girilerek eski Akçakoca yolundan Fakıllı Mağarası kenarından Akçakoca ilçesine ulaşılır. Burada yine yol ikiye ayrılır.
aaa- batı istikametine dönülürse Akçakoca şehrinin içinden geçerek Melen ağzı yoluyla Karasu-Adapazarı yolu ile yola devam edilir.
aab- doğu istikametine dönülünce sahil yolundan Alaplı-Zonguldak ulaşılır. Alaplı İlçesine varmadan önce güney istikametine dönülerek saklı kent Yığılca İlcesine ulaşılır.
bb- Düzce Üniversitesi’nin yanından güney yönünde yola devam ile Beçiyörükler Köyü’nden dönülerek Düzce şehir Merkezine Eski Akçakoca caddesinden ulaşılır.
bba- Beciyörükler köyünden Doğu istikametine doğru yola devam edilerek Akyazı Köy’ünden geçilerek doğu istikametinde Yığılca İlçesine Hasanlar Barajı yanından göl ve orman manzaraları içinden geçilerek ulaşılır.
bbb-batı istikametine dönerek Çakırlar Mahallesinden Güney istikametine dönülürse Kalıcı konutlar bölgesinin Dünya Bankası bölümünü çıkılarak Düzce şehir Merkezine ulaşılır. Yada batı istikametine devam edilerek Akçakoca-Yığılca yol ayrımında Düzce Merkezine ulaşılır. Yığılca ilçesinden batı istikametinde yola devam edilir ve dağ yolu ile Yedi Göllere ulaşılır.
bbc- Kalıcı Konutlar bölgesinden Sallar Mahallesini geçerek Günbaşı Köyü-Munçurlu Köyü yolu ile Kaynaşlı ilçesine ulaşılır. Kaynaşlı ilçesinden ana yol takip edilerek Bolu Dağı geçilerek Bolu iline ulaşılır.

B- Gümüşova ilçesinin güney kesiminden Selamlar Köyüne gelindiğinde yine Elmacık Köyü-Sarıdere Köyü-Kemeryanı Köyü yolları izlenerek, Gölyaka İlçesi yoluna çıkılır. İlçeye doğru yola devam edilir. Gölyaka içinden geçilip Hacı Yakup Köyünden doğu istikametine dönülür. Yol boyunca Efteni Kuş Cenneti, Efteni Kaplıcası yanından geçilerek Hamam üstü Köyü kenarından Aydınpınar Köyü sapağına ulaşılır.
ba- yol çatısından Kuzeye gidilirse Düzce şehir merkezine ulaşılır.
bb- doğu istikametinde yola devam edildiğinde Çakır Hacı İbrahim Köyü-Kutlu Köyü-Kaledibi Köyü yollarından-az eğimli arazidir. 3-4 – Beyköy Beldesine ulaşılır. Burada Koruluk mesire yeri camp yapmaya uygundur.
Bc- Beyköy Beldesinden doğu istikametine yola devam edildiğinde Değirmenbaşı Köyü-Ovapınar Köyü- Muradiye Köyü-Darıyeri Mengencik Köyü- Kaynaşlı Kalıcı Konutlar yolu ile Kaynaşlı ilçesine ulaşılır. Buradan yola devamla Bolu iline ulaşılır.
Bbb- Beyköy den Kuzey istikametine gidildiğinde Düzce Şehir Merkezine ulaşılır.

Ara Bisiklet Yolları:
C- . Düzce E-5 (D-100) karayolunun kuzeyinden giden ara yollar:
Ca- Küçük melen köprüsü yanından Kuzey istikametine gidildiğinde Çerkez Taşköprü Köyü- Kadıoğlu Köyü yolu ile Kuzey bisiklet yoluna çıkılır.
Cb- Çerkez Taşköprü Köyü- Esenli Köyü- Çalılık Köyü-Yeni Vakıf Köyü ile Kuzey yoluna ulaşılır.
cc- İhsaniye Köyü-Alaca mescid Köyü- Sarı Meşe Köyü yoluyla Kuzey yoluna ulaşılır.
Cd – Gölyaka sapağı-Topçular Köyü- Çilimli ilçesi ile Kuzey yoluna ulaşılır.
Ce- Düzce Merkez , DSİ kenarı Akınlar Mahallesi Sarayyeri Köyü- ile Kuzey yoluna ulaşılır.
Cf- Düzce Merkez , Eski Akçakoca caddesi ile Konuralp beldesi ile Kuzey yoluna ulaşılır.
Cg- Düzce Merkez – Kalıcı Konutlar-Munçurlu yolu ile Kuzey yoluna ulaşılır.
Ch- Doğanlı Köyü – Munçurlu Köyü- Günbaşı Köyü yolu ile Kuzey yoluna ulaşılır.

D-Düzce E-5 (D-100) karayolunun güneyinden giden ara yollar:
Da- Küçük Melen köprüsünün güneyinden Yeni Taşköprü Köyü-Kuşaçma Köyü- Yeni Karaköy- Ballıca köyü yolu ile Güney Bisiklet yoluna ulaşılır.
Db- Yeni Taşköprü Köyü- Ozanlar Köyü- Bataklı Çiftlik Köyü- Aydınpınar Köyü yolu ile Güney Bisiklet yoluna ulaşılır.
Dc- Mamura Köyü- istilli Köyü – Bahçe Köyü –Kuşaçma Köyü yolu ile Güney Bisiklet yoluna ulaşılır.
De- İhsaniye Köyü –Bahçe Köyü yolu ile Güney Bisiklet yoluna ulaşılır.
Df- Gölyaka sapağı ile Gölyaka ilçesine ulaşılarak Güney Bisiklet yoluna ulaşılır.
Dg- Düzce merkez –Darıcı Mahallesi- Sinirci Köyü – Develi Köyü yolu ile Güney Bisiklet yoluna ulaşılır.
Df- Düzce merkez- Şıralık Mahallesi- Pınarlar Köyü- Büyük açma Köyü – Ova pınar Köyü yolu ile Güney Bisiklet yoluna ulaşılır.
Dg- Düzce merkez- Şıralık Mahallesi- Pınarlar Köyü- Muradiye Köyü yolu ile Güney Bisiklet yoluna ulaşılır.
Dh- Doğanlı Köyü- Muradiye Köyü yolu ile Güney Bisiklet yoluna ulaşılır.

DAĞ BİSİKLETLERİ GÜZERGAHLARI.:
1- Samandere Yolu: Düzce merkezden Beyköy Beldesi yoluyla gidilir. Önce 2 eğimli 7 km lik tatlı bir eğim vardır. Uğur Köyünden doğu istikametinde gidildiğinde 20 km 8-10 eğimli uzun bir parkurla Sinekli yaylasına çıkılır. 3 km sonra da Abant Gölüne ulaşılır. Yol üzerinde Samandere Şelalesi görmeye değer milli park alanıdır.
2- Uğur köyünden Güney istikametine gidildiğinde 10 km lik yolla 8-10 eğimli Derdin Köyüne çıkılır. Çam ve köknar ağaçları arasında şirin yayla köyümüzdür. Pansiyon şeklinde kalınacak yerler mevcuttur. Burası konaklama merkezi yapılacak olursa ayni eğimle Güney istikametinde Koca Yaylaya çıkılır hemen yakınlarında üç küçük yayla vardır. Yaylada eğim 1 iner. Buradan 5km lik yolla Abant Gölüne inilir. Ayrıca bir yol ile de Mudurnu-Bolu ya ulaşılır. Rakım 1200 m ve üzeridir.
3- Uğur köyünden batı istikametine gidildiğinde 10 km 8-10 eğimle Odayeri yaylasına ulaşılır. Burada Gençlik kampı vardır. İzcilik faaliyetlerinin yapıldığı güzel bir yayladır. Burada eğim yine 2-5 arasına iner ve Pireni Yaylası- Kardüz Yaylasına tepe yolu ile ulaşılır.
4- Uğur Köyünden Derdin-Hamamüstü mahallesi yolu ile Çatal cam Köyüne ulaşılır. Buradan Kuzeye dönüldüğünde Kaynaşlı ilçesine ulaşılır. Güneye dönüldüğünde Samandere Şelalesi ve Abant Gölüne ulaşan Yola çıkılır.
5- Aydınpınar Köyünden itibaren Yılankaya Köyünden 10 km güney istikametine çıkıldığında Pireni ve Kardüz Yaylaları yollarına ulaşılır.
6- Düzce’nin güney bisiklet yolu üzerinde bulunan Hacı Yakup köyünden Güney istikametine doğru çıkıldığında 15km 7-9 eğimli asvalt yoldan Güzeldere Şelalesine ve köyüne ulaşılır. Yine Güney istikametine devam edildiğinde Pireni Yaylasın yoluna çıkılır.
7- Efteni Kaplıcalarının yanından 10 km lik 8-10 eğimli Toprak yoldan Güzeldere Şelalesine ulaşılır.
8- Gölyaka ilçesinden Güney istikametinde Aksu Köyü yakınından Kardüz yaylasına 20 km lik 8-10 eğimli bir yolla ulaşılır. Ayrıca buradan tepe yaylaları yolu ile Odayeri yaylasına ve Abant Gölüne ulaşmak mümkündür. Yine güney batı istikametine gidildiğinde Dokurçun-Akyazı-Sakarya iline ulaşmak mümkündür.
9- Kaynaşlı ilçesinden Güney istikametine gidildiğinde orman içinden 7-9 eğimli 10 km lik bir yolla Çatalçam köyüne çıkılır.
10- Kaynaşlı Çalılık mahallesinden Güneye çıkıldığında orman içinden Saz Köyüne ulaşılır.
11- Kaynaşlı otaban gişeleri yanından Yörükler köyüne gidilir. 2 km lik 5-7 eğimli bir yoldan Yörükler yaylasına çıkılır. Buradan Doğu istikametine gidildiğinde Sarı Dere Köyü ve Kaynaşlı ilçesine ulaşılır.
12- Yörükler yaylasından Kuzeye doğru 7 km gidildiğinde 7-9 eğimli bir yolla Kuru Göl mesire alanına ulaşılır.
13- Kaynaşlı- Üçyol köyünden Kuzeye doğru çıkıldığında 5 km lik 8-10 eğimli bir yolla Kuru Göl mesire yerine ulaşılır.
14- Düzce Merkez Kalıcı Konutlar 3. Bölgenin Kuzeyine doğru 7-9 eğimli bir yolla gidildiğinde Gideni Köyü ve Esençam Köylerine ulaşılır. Buradan Hasanlar Barajına ve Yığılca yoluna inilir.
15- Konuralp beldesinden Düzce Üniversitesinin Batısından Boğaz içi beldesine doğru 5 eğimli bir arazi ile Boğaziçi beldesine ulaşılır.
16- Konuralp beldesinin batı kesiminden Yakabaşı Köyünden sonra 7-9 eğimli bir arazi ile düverdüzü Köyüne çıkılır. Oradan Kuzey-batı istikametinde Çilimli ilçesine, Kuzey doğu istikametinde Boğaziçi-Şifalı su bölgesine ulaşılır.
17- Çilimli ilçesi yolu ile Hızardere köyü- Bıçkıbaşı Köyü – Kaf yaylası yolu 8-10 eğimli bir yol ile Kaf dağına çıkılır.
18- Cumayeri ilçesi-Dokuz değirmen köyünden kuzeye doğru gidildiğinde Akpınar Köyü-Davutağa Köyü- Esmahanım Köyü-Ugurlu Köyü- Nazımbey Köyü ile Melenağzı’dan Karadenize ulaşılır. Zorlu 10-15 eğimli iki iniş-çıkışı vardır. 30 km civarındadır.

Düzce’nin bisiklet yolları haritalarda tam olarak belirtilmiş değildir. Düzce Bisikletliler Derneği üyelerinin takip ettiği güzergahlardır. Buralara bisiklet yolu levhaları ve işaretleri konulması gerekmektedir. çevrede yaşayan insanlar sürekli olarak derneğimiz tarafından bilgilendirilmektedir. Çevre insanları her konuda yardımcı olmaya hazır haldedirler. Buralarda yapılacak çalışmalar ile ev pansiyonculuğu ve yerel yemekler için ev yemekleri ikram eden yerler hazırlanılır. ECF (Avrupa Bisikletliler federasyonu ) 2010 yılı Dünya Bisikletliler yılı ilan etmesi ve Türkiye sınırlarından bu hatların geçmesi nedeniyle tüm hazırlıkları yapmamız gerekmektedir.
Düzce’nin bisiklet yolları Batı-Doğu istikametinde (kuzeyden ve güneyden) ortalama 40-50 km arasındadır. Kuzey – Güney hatlarının uçları birbirleri ile birleşir, ama orta kesimleri 25 km ye kadar uzayabilir.

Bütün bu yollar üzerinde Türk- Muhacir- Çerkez- Abaza- Gürcü-Laz- Kürt köyleri çoğunlukta olmak üzerek pek çok ırktan köyler bulunmaktadır. Her bir köyün yaşama alışkanlıkları, yemek kültürleri ve eğlence kültürleri farklı farklıdır.
Köylerde bisiklet ile seyahat etmekte hiçbir sakınca yoktur. Kadın erkek herhangi birine bir şey soracak olursanız, bildikleri her konuda sizlere yardımcı olmaya çalışırlar.
Köy kahvelerinde dinlemek amacıyla zaman geçirip çay içilebilir, orada bulunanlarla çeşitli sohbetler yapılabilinir. Gerektiğinde kalmanız için sizlere yardımcı olurlar. Özellikle köy Muhtarları ve ihtiyarlar heyetinden çeşitli konularda yardım alınabilinir.