Antalya-Kayseri Hızlı Tren Projesi Sil Baştan

Uzun yıllardır Antalya gündeminde tartışılan Hızlı Tren Projesi’nde proje sahibi genel müdürlükler değişince yeniden belirlenen güzergâhlardan sonra sil baştan çalışmalara başlanacak. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından çalışmaları başlatılan 640 km uzunluğundaki Antalya-Kayseri hattı Hızlı Tren Projesi, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne devredildi. 25 Şubat 2014 tarihinde Çevresel Etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu alınan Hızlı Tren Projesi’nde güzergâh Antalya-Konya- Aksaray-Kayseri olarak 758 km uzunluğunda değişince yeniden ÇED süreci başlatıldı.

ÇALIŞMALAR YENİDEN

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun bulunan ve İl Müdürlüğü’nde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve önerilere açılan Hızlı Tren Projesi kapsamında 7 istasyon, 5 siding, 56 adet tünel, 56 adet köprü, 31 adet viyadük, 342 adet altgeçit ve 119 adet üstgeçit yapılması planlanıyor.Alt Yapı Genel Müdürlüğü döneminde tamamlanan bazı çalışmalar, TCDD Genel Müdürlüğü tarafındanyeni güzergâhların belirlenmesinden sonra yeniden gerçekleştirilecek. Hızlı Tren ile ilgili ÇED süreci ve uygulama projelerinin tamamlanmasına müteakip, 4 yıllık inşaat sürecinin ardından işletmeye alınması planlanıyor.

4 KESİM OLARAK İHALE

Antalya’yı, Konya ve Kapadokya bölgesiyle Kayseri’ye ve Konya-Ankara Hızlı Tren hattı ile Ankara’ya bağlayacak proje çalışmaları TCDD Genel Müdürlüğü tarafından 4 kesim halinde ihale edildiğine yer verilen Hızlı Tren ÇED dosyasında, proje kesimleri olarak Manavgat-Seydişehir Kesimi, Konya-Seydişehir Kesimi, Konya-Aksaray Kesimi, Aksaray- Kayseri Kesimi olarak yer aldı.Projenin çevresel etki değerlendirme çalışmalarında olası güzergâh değişikliği göz önünde bulundurularak, güzergâh ekseninin 1 km sağından ve solundan olmak üzere toplamda 2 km’lik koridor, ÇED İnceleme Alanı olarak belirlendi.

Ray Haber