II. Uluslararası Göç ve Mülteci Kongresi Yapılıyor

Düzce Valiliği, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Düzce Belediyesi, Üniversitemiz ve Düzce İl Özel İdaresi iş birliğiyle düzenlenen “Göç Yönetimi ve Göçmenlerin Entegrasyonunda Başarılı Yönetsel Modeller” temalı II. Uluslararası Göç ve Mülteci Kongresi” Üniversitemiz ev sahipliğinde başladı.

 

Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa; İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, yurt içi ve yurt dışından akademisyenler, araştırmacılar, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

Programın açılış konuşmasını Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Metin Kılıç gerçekleştirdi. Göç olgusunun geçmişten bugüne devam eden bir süreç olduğunu belirten Doç. Dr. Metin Kılıç, 2015 yılı itibariyle dünyada göçmen sayısının 244 milyona yaklaştığına işaret etti. Bu popülasyonun yüzde 20’sinin Türkiye’de yer aldığına dikkat çeken Kılıç, bu açıdan kongrenin önemini ortaya koyduğunu ifade etti. 14 farklı ülkeden katılımcının iştirak ettiği kongreye 167 bildiri geldiğini ve bunun 86’sının kabul edildiğini söyleyen Doç. Dr. Metin Kılıç, programda düzenlenecek 18 oturum ile önemli bilgilerin paylaşılacağını kaydetti.

Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, yaptığı konuşmada II. Uluslararası Göç ve Mülteci Kongresi’nde bir arada olmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek sözlerine başladı. 26 dilin konuşulduğu Düzce’de programın düzenlenmesinin anlamlı olduğunu belirten Rektörümüz, kongrenin uluslararası nitelik kazanmasından duyduğu memnuniyeti de sözlerine ekledi. Anadolu’nun çok farklı milletlere kucak açtığını ifade eden Rektörümüz, milletimizin birlik ve beraberlik içerisinde bunu gerçekleştirmesinin de önemli olduğu vurgusunda bulundu. Kongrenin medeniyetimizin güçlenmesini ve birlik ve beraberliğimize katkı sağlamasını temenni eden Rektörümüz, programda emeği geçenlere teşekkür etti.

Programda konuşan Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, Düzce’nin bir göçmen memleketi ve göçü en iyi anlayan şehirlerden biri olduğunu söyledi. 1868 yılından itibaren Türk Kızılayı’nın birçok savaşta barınma ve gıda gibi sayısız hizmetleri olduğunu belirten Dr. İbrahim Altan, son 7 yıldır da Suriye temelli hizmetlerde bulunduklarını ifade etti. Ülkemizde 191 ülkeden insanın yaşadığını dillendiren Altan, hayata geçirdikleri Sosyal Yardım Uyum Programından 15 Toplum Merkezi eliyle 1 milyon 467 bin kişinin istifade ettiği bilgisini paylaştı.

Programda bir konuşma gerçekleştiren Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, dünya genelinde göçmen nüfusun 250 milyonu aştığını belirterek ülkemizin de çok sayıda göçmene kucak açtığını ifade etti. Göç İdaresi olarak yardıma muhtaç insanlara hizmet verdiklerini dile getiren Ayaz, toplumun özveriyle bu insanlara ev sahipliği yaptığına dikkat çekti. Devlet ve millet olarak konuyla ilgili üzerimize düşeni fazlasıyla yaptığımızı söyleyen Abdullah Ayaz, akademi dünyasının da sağladığı katkılar için teşekkür etti.

Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, uluslararası mahiyete dönüşen kongrede bir araya geldiklerini belirterek Düzce’nin göçmenlerle bir yerleşim yeri haline geldiğini ifade etti. Göçün etkilerinin her zaman hissedildiğini dillendiren Dr. Zülkif Dağlı, göçü yerel anlamda yönetmenin önemine değindi. Düzce’de göçmen sayısı ile ilgili envanter oluşturduklarını söyleyen Vali Dağlı, Valiliğe bağlı KADİM Merkezini de kurarak göçmenlerin barınma, eğitim, sağlık ve uyum konularında ihtiyaçlarını gidermek için çalışmaları derinleştirdiklerini sözlerine ekledi. Çalışma sonuçlarından çıkan yansımaların olumlu olduğundan bahseden Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, kongrenin bir arada yaşama kültürüne katkı sağlaması temennisinde bulundu.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, programın hayırlara vesile olmasını temenni ederek Düzce’de kapsamlı ve gayretli bir çalışma gördükleri için de memnuniyet duyduklarını ifade etti. Göç olgusunun sadece günümüzün değil, geçmişin de gündemi olduğuna işaret eden İsmail Çataklı, tarihi süreç içerisinde Anadolu’da yaşanan göç hareketlerinden örnekler verdi. Anadolu’nun bir göçmen yurdu ve sığınılacak son kale olduğunun altını çizen Çataklı, medeni dünyanın kapılarını kapattığı göçmenlere, ülkemizin sınırlı kaynaklarla, büyük mali yük sırtlanarak sahip çıktığını vurguladı. Ülkemizde yaşanan göçlerle ilgili çeşitli istatiksel bilgiler de aktaran İsmail Çataklı, bu rakamların geleceğin nasıl şekilleneceğine dair işaretler verdiğini belirterek ülkemizin göçleri başarıyla yönettiğini dile getirdi.

Protokol konuşmalarının sonrasında başkanlığını Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın yürüttüğü açılış oturumuna geçildi. Oturumda; İngiltere’nin Leicester Üniversitesi’nden Prof. Dr. Panos Vostanis “Mülteci Çocuklar”, İran’ın Alzahra Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zohreh Khosravi “Etnik Kimlik ve Kültürleşme İlişkisi”, yine İran’ın Tahran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Khosrow Bagheri Noaparast “Asimilasyon ve Entegrasyon” ve Rusya’nın North-West Management Institute’den Assoc. Prof. Vadim Atnashev ise “Yabancı Düşmanlığı” konularındaki bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Kongrenin öğleden sonraki programında ise alanında uzman yerli, yabancı ve Üniversitemiz akademisyenlerinin yer aldığı oturumlar düzenlendi. Oturumlarda; “Uluslararası Politikalar ve Göç”, “Göç Politikaları”, “Yerel Yönetim ve Göç”, “Hukuk ve Göç” konularının yanı sıra “Göç Yönetimi” ve “Diaspora” konularında bilimsel tartışmalar gerçekleştirildi. Ayrıca davetli akademisyenler tarafından sözlü ve poster bildiriler sunuldu.

Konuşmacılar, göç yönetimi ve göçmenlerin entegrasyonunda başarılı yönetsel modeller üzerine bilimsel sunumlar yaparak göç konusuyla ilgili daha uygun ilke ve uygulamalar üzerine perspektifler geliştirdi. II. Uluslararası Göç ve Mülteci Kongresi’nin ilk günü yapılan oturumlar ve değerlendirmelerin ardından sona erdi.

Kongrede ayrıca Üniversitemiz İdealist Öğrenci Topluluğu tarafından programa davet edilen Düzce Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, kendi yaptıkları birbirinden başarılı resimleri sergileyerek kongreye katkı sağladı.