Başkan Yunus Özay Er Her Yıl Aynı Senaryo

 

Ülkede büyük bir maliyet enflasyonu ve fiyat artış döneminin yaşandığını belirten Er " Enflasyon o kadar yüksek ki Dolar’ın TL karşısında değerlenmesi dahi mevcut enflasyon karşısında bir şey ifade etmiyor. Yani geçen sene dolar bazında 3 Dolar olan fiyatın bu sene de 3 Dolar diye üreticiye sunulması, üreticinin satın alma gücünde yaşanan kaybı gidermiyor. Çünkü geçen senenin 3 doları ile bu senenin 3 doları dahi ayni değerde değil' dedi.

Er, “ Ziraat odalarının fındık üretim maliyeti hesaplamalarında bile kilogram maliyetinin 100 lira üzerinde olduğu beyan edilmiş ve üreticilerin bu fiyatlarla ayakta kalabilmesi dahi mucize gibi görülmekte iken 82.5 TL olarak açıklanan fiyat üreticiler açısından büyük bir hayal kırıklığıdır. Bu da yetmezmiş gibi Toprak Mahsulleri Ofisinin alım tarihini, alım ve ödeme koşullarını belirlemesi ( çatlak fındık oranı % nem ve yabancı madde oranı ) serbest piyasada çok düşük fiyatlarla alma başlayacağının işaretlerini vermekte olup Hükûmetimizin hızla toprak mahsulleri ofisini devreye alıp alım ve ödeme zamanını bir an önce belirlemesinin zaruretini hatırlatmak bizler için bir sorumluluk olarak gözükmektedir" dedi

 

Er; "Fındık toplama isçiliğinin maliyeti dahi 2 katına çıkmış iken, gübre, mazot ve ilaç fiyatları almış başını gitmiş iken , ülkede gıda enflasyonu almış başını gider iken Fındık alım fiyatının bu derece düşük kalması ayrıca izaha muhtaçtır. TMO tarafından açıklanan fiyat çok düşük kalmış, üreticinin yaşam koşulları göz önüne alındığında beklentileri karşılayamamıştır ki serbest piyasada fındık alımı yapan tüccarların ve şirketlerin fiyatının TMO fiyatının çok daha altında kalacağı aşikârdır. Fındıkçı bu kadar ezilmemeli gerek açıklanan fiyatın revize edilmesi gerekse de TMO’nun fındık alım koşullarını bir an önce belirlemesi gerekmektedir. İnsanlar emeklerinin karşılığını alabilmelidir" dedi..