Başkan Dağıstanlı önlem paketi hazırlanmalı

Kamusal tahliyelerin yanında kendi imkanları ile şehirleri terk ederek başka illere gidenlerin ve yakınlarının yanına yerleşenlerin sayısının hızla arttığını ifade eden Dağıstanlı, “Sürecin böyle devam etmesi durumunda özellikle Hatay başta olmak üzere, Kilis, Şanlıurfa, Gaziantep gibi sınır ve sınıra yakın illerimizde yoğun bir nüfus hareketi ve demografik yapı değişimi söz konusu olacaktır.

Bu illerimiz aynı zamanda Göç İdaresi Başkanlığının resmi verileriyle İstanbul’dan sonra en yoğun sığınmacı nüfusun barındığı iller arasındadır. Yerli halkın yerleşimleri terk etmesine karşın, sığınmacılar gidecekleri başka bir yer olmadığı için deprem bölgesinde kalmayı sürdürmektedir.

Suriyelilerin bir kısmının deprem sonrası ülkelerine döndüğüne yönelik haberler medyada yer alsa da Suriye’nin kuzeyinde de depremin etkili olması, pek çok kentin yıkılması, ölü sayısının 10 bine yaklaşması karşısında ülkesine dönen sığınmacı sayısının çok sınırlı sayıda olması söz konusudur” dedi.

Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) yüzlerce işletmenin depremde ayakta kalmasına rağmen, çalışanların can kaybı ve yoğun göç nedeniyle faaliyete geçemez durumda olduğuna dikkat çeken Dağıstanlı, “Deprem illerinden diğer illere yoğunlaşan göçün sınır illerinde stratejik yönden ve ulusal güvenlik açısından ortaya çıkartacağı güvenlik riskleri yanında istihdam, üretim, ülke ekonomisi, tarım ve hayvancılığı yönünden de ağır kayıplara, sıkıntılara yol açması kaçınılmazdır. O nedenle acil bir durum tespiti ve önlem paketi hazırlanarak uygulamaya konulması hayati önemdedir” ifadelerini kullandı.